Takie marynaty są zawsze umieszczane na środku stołu i zachwycają wszystkich obecnych. Ostre, chrupiące ogórki kiszone są przygotowywane w bardzo prosty sposób, bez sterylizacji. Stosowana jest najczęstsza metoda podwójnego nalewania.
Składniki
- ogórki - 3 kg
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- czosnek - półgłówki
- koperek - 4 parasolka
- Chrzanów (liście) – 2 kawałki
- liście dębu - 2 kawałki
- czarny pieprz - 10 groszek
- ocet - 120 ml
- cukier - 60 g
- sól - 80 g
- woda - 2,8 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ogórki moczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie.
Pokrój ostrą paprykę, obierz nasiona, posiekaj.
Obierz czosnek i pokrój na duże kawałki.
Złóż koperek, czarny pieprz, czosnek, ostrą paprykę, liście chrzanu i dębu do słoików.
Z ogórków odetnij brzegi i mocno ubij w słoiki.
Napełnij do góry wrzącą wodą i pozostaw na 30 minut.
Odcedź do rondla i ponownie zagotuj.
Dodaj cukier i sól, gotuj przez 2 minuty.
Dodaj ocet, wlej do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy