marynowane buraki z octem na zimę bez sterylizacji
Marynowane buraki to nie tylko pikantna przekąska na zimę, ale także doskonały półprodukt do wielu potraw. Marynujemy gotowane obrane buraki, co oznacza, że zimą można je natychmiast dodać do każdej sałatki, a nawet do barszczu! Polecam!
Składniki
- Burak - 900 g
- woda - 300 ml
- ocet (9%) – 3 art.
- cukier - 1 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Buraki dokładnie opłucz i gotuj do miękkości (35-60 minut w zależności od wielkości roślin okopowych).
Gotowe buraki lekko ostudzić, obrać i pokroić w duże plasterki.
Włóż przygotowane buraki do wcześniej wysterylizowanego litrowego słoika. Dodaj sól, cukier i ocet.
Zagotuj wodę i zalej buraki w słoiku wrzącą wodą. Zamknij słoik szczelnie, kilkakrotnie Obróć w górę/w dół, aby rozpuścić sól i cukier. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.