papryka lecho z pomidorami, marchewką i cebulą

1 godz. 10 min.
4 puszki po 0,5 l
Lecho z papryki z pomidorami, marchewką i cebulą
nordroden, stock.adobe.com
0

W szczycie sezonu warzywnego pozostało dużo pomidorów i papryki? Właściwe będzie przygotowanie kilku słoików pysznego, słodko-kwaśnego, pachnącego lecho na zimę. Przepis jest prosty, gotowanie nie zajmuje dużo czasu, a wynik mile cię zaskoczy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomidory opłucz, pokrój losowo i przepuść przez maszynę do mięsa.

Umieść masę pomidorową w garnku do gotowania, dodaj sól, cukier, olej roślinny i ocet. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.

Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce i dodaj do masy pomidorowej. Gotuj, mieszając, przez 15 minut.

Paprykę obrać z nasion, pokroić w średnie plasterki. Pokrój cebulę w półpierścienie. Dodaj warzywa do garnka z półfabrykatem i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.

Wlej gorące lecho do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, Odwróć, zawiń i ostudź. Schłodzony przedmiot można przechowywać w temperaturze pokojowej, ale dla niezawodności radzę przenieść słoiki w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy