papryka lecho z pomidorami, marchewką i cebulą
W szczycie sezonu warzywnego pozostało dużo pomidorów i papryki? Właściwe będzie przygotowanie kilku słoików pysznego, słodko-kwaśnego, pachnącego lecho na zimę. Przepis jest prosty, gotowanie nie zajmuje dużo czasu, a wynik mile cię zaskoczy.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz, pokrój losowo i przepuść przez maszynę do mięsa.
Umieść masę pomidorową w garnku do gotowania, dodaj sól, cukier, olej roślinny i ocet. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce i dodaj do masy pomidorowej. Gotuj, mieszając, przez 15 minut.
Paprykę obrać z nasion, pokroić w średnie plasterki. Pokrój cebulę w półpierścienie. Dodaj warzywa do garnka z półfabrykatem i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
Wlej gorące lecho do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, Odwróć, zawiń i ostudź. Schłodzony przedmiot można przechowywać w temperaturze pokojowej, ale dla niezawodności radzę przenieść słoiki w chłodne, ciemne miejsce.