Dzisiaj podzielę się przepisem na zdrowy i aromatyczny dżem z czarnej porzeczki. Gęsty, bogaty, umiarkowanie słodki, z kawałkami apetycznych jagód i pikantnymi nutami kardamonu i cytrusów - taki przysmak nie pozostawi obojętnym Twojej rodziny i gości.
Składniki
- czarna porzeczka - 500 g
- cytryna - 0,5 szt.
- cukier - 250 g
- kardamon (mielony) – na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj porzeczki, usuń liście i gałązki, spłucz pod bieżącą wodą.
Usuń skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok.
Umieść jagody w misce do gotowania, przykryj cukrem, dodaj kardamon, skórkę z cytryny i sok. Wszystko wymieszaj i doprowadź do wrzenia przy minimalnym ogniu. Gotuj przedmiot przez 1 minutę, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Ponownie zagotuj schłodzony przedmiot, gotuj przez 1 minutę, zdejmij z ognia i ostudź.
Ponownie podpal dżem i gotuj ponownie przez 5 minut po ugotowaniu.
Wlej gorący dżem do małych sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Gotowy dżem z czarnej porzeczki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.