Istnieje kilka głównych sposobów przygotowania grzybów na zimę, a jednym z nich jest Klasyczne solenie na gorąco. Jak to zrobić, aby zbiory były dobrze przechowywane, tym razem zrozumiemy na przykładzie russula. Nic trudnego, potrzeba tylko czasu!
Składniki
- Russula - 500 g
- sól - 20 g
- koperek - 2 parasolka
- liście wiśni - 3 kawałki
- liście porzeczki - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- liść laurowy - 1 rzecz
- ziele angielskie - 5 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść i opłucz russula, pokrój losowo i gotuj przez 10 minut we wrzącej wodzie.
Włóż wszystkie przyprawy, posiekany czosnek i russula do słoika, naprzemiennie warstwami.
Napełnij wierzch wrzącym bulionem, w którym gotowano grzyby. Przykryj gazą.
Pozostaw słoik na 3-4 dni w chłodnym miejscu, a następnie szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy