Świetny przepis, jeśli chcesz przygotować truskawki na zimę z całymi jagodami! Chociaż szczególnie duże okazy nadal polecam pokroić na kilka części. Tak więc truskawki są równomiernie nasycone syropem i będą jeszcze delikatniejsze.
Składniki
- truskawka - 1 kg
- woda - 250 ml
- cukier - 350 g
- kwas cytrynowy - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj truskawki, usuń wszystkie liście i złe jagody i dokładnie je spłucz. Włóż do wysterylizowanych słoików do góry.
Wymieszaj cukier z wodą i gotuj przez około 5-7 minut po zagotowaniu, aż będzie gładki.
Dodaj kwas cytrynowy do syropu, wymieszaj i delikatnie polej truskawki. Jeśli to nie wystarczy-dodaj trochę wrzącej wody.
Przykryj słoiki pokrywkami, włóż do garnka z gorącą wodą i gotuj przez 6-10 minut. Następnie natychmiast zwiń truskawki w syropie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy