truskawki w puszkach w syropie

40 min
2 porcje
Truskawki w puszkach w syropie
dream79, stock.adobe.com
0

Świetny przepis, jeśli chcesz przygotować truskawki na zimę z całymi jagodami! Chociaż szczególnie duże okazy nadal polecam pokroić na kilka części. Tak więc truskawki są równomiernie nasycone syropem i będą jeszcze delikatniejsze.

Składniki

  • truskawka - 1 kg
  • woda - 250 ml
  • cukier - 350 g
  • kwas cytrynowy - 1 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj truskawki, usuń wszystkie liście i złe jagody i dokładnie je spłucz. Włóż do wysterylizowanych słoików do góry.

Wymieszaj cukier z wodą i gotuj przez około 5-7 minut po zagotowaniu, aż będzie gładki.

Dodaj kwas cytrynowy do syropu, wymieszaj i delikatnie polej truskawki. Jeśli to nie wystarczy-dodaj trochę wrzącej wody.

Przykryj słoiki pokrywkami, włóż do garnka z gorącą wodą i gotuj przez 6-10 minut. Następnie natychmiast zwiń truskawki w syropie.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy