mus jabłkowy "maminsynek" na zimę

45 min
2 puszki
Mus jabłkowy
irina, stock.adobe.com
0

Mus jabłkowy przygotowany według tego przepisu jest delikatniejszy niż delikatny. Idealnie nadaje się do naleśników i serników, płatków owsianych i twarogu. Dzieci będą szczególnie zadowolone z takiego przysmaku! Wybierz tylko wysokiej jakości, sprawdzone, a najlepiej domowe mleko skondensowane.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki.

Przygotowane jabłka włożyć do garnka do gotowania, dodać wodę i na małym ogniu pod pokrywką dusić do miękkości, od czasu do czasu mieszając drewnianą szpatułką (około 15-25 minut w zależności od odmiany jabłek).

Dodaj cukier, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.

Zmiękczone jabłka zmiksuj blenderem, aż będą gładkie.

Dodaj mleko skondensowane, dobrze wymieszaj i mieszając gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut. Dostosuj ilość dodanego skondensowanego mleka do swojego gustu.

Wlej wrzący mus jabłkowy do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy