Mus jabłkowy przygotowany według tego przepisu jest delikatniejszy niż delikatny. Idealnie nadaje się do naleśników i serników, płatków owsianych i twarogu. Dzieci będą szczególnie zadowolone z takiego przysmaku! Wybierz tylko wysokiej jakości, sprawdzone, a najlepiej domowe mleko skondensowane.
Składniki
- jabłka (słodko-kwaśny) – 2 kg
- mleko skondensowane - 200 ml
- woda - 1/2 szklanki
- cukier - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki.
Przygotowane jabłka włożyć do garnka do gotowania, dodać wodę i na małym ogniu pod pokrywką dusić do miękkości, od czasu do czasu mieszając drewnianą szpatułką (około 15-25 minut w zależności od odmiany jabłek).
Dodaj cukier, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
Zmiękczone jabłka zmiksuj blenderem, aż będą gładkie.
Dodaj mleko skondensowane, dobrze wymieszaj i mieszając gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut. Dostosuj ilość dodanego skondensowanego mleka do swojego gustu.
Wlej wrzący mus jabłkowy do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.