Fińskie pomidory na zimę

20 min
5 puszek po 0,5 l
Fińskie pomidory na zimę
Władysław Terlukiewicz, stock.adobe.com
0

Gdy nie masz pod ręką pęczka zieleni do konserwacji, możesz przygotować pyszne pomidory na zimę zgodnie z tym prostym przepisem. Do tego przedmiotu używam pomidorów odmiany "Cream" - są gęste i dobrze zachowują swój kształt podczas konserwacji.

Składniki

  • pomidory - 1,5 kg
  • cebula - 400 g
  • czarny pieprz (groszek) – 25 szt.
  • woda - 1 L
  • ocet (9%) – 50 ml
  • cukier - 30 g
  • sól - 20 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, pokrój na ćwiartki, usuwając szypułki.

Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, zalej wrzącą wodą i wrzuć do durszlaka.

Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików umieść ziarna pieprzu i przygotowaną cebulę.

Napełnij słoiki pomidorami, ułóż na wierzchu warstwę cebuli.

W przypadku marynaty połącz wodę, sól i cukier, wymieszaj i zagotuj. Następnie wprowadź ocet i gotuj marynatę przez 1-2 minuty.

Wlej pomidory z cebulą do słoików z wrzącą marynatą.

Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w garnku z wrzącą wodą (woda powinna sięgać "do ramion" słoików, czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 litra wynosi 5-10 minut od momentu zagotowania wody w garnku).

Po sterylizacji natychmiast zwiń słoiki z obrabianym przedmiotem, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj fińskie pomidory w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy