Gdy nie masz pod ręką pęczka zieleni do konserwacji, możesz przygotować pyszne pomidory na zimę zgodnie z tym prostym przepisem. Do tego przedmiotu używam pomidorów odmiany "Cream" - są gęste i dobrze zachowują swój kształt podczas konserwacji.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, pokrój na ćwiartki, usuwając szypułki.
Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, zalej wrzącą wodą i wrzuć do durszlaka.
Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików umieść ziarna pieprzu i przygotowaną cebulę.
Napełnij słoiki pomidorami, ułóż na wierzchu warstwę cebuli.
W przypadku marynaty połącz wodę, sól i cukier, wymieszaj i zagotuj. Następnie wprowadź ocet i gotuj marynatę przez 1-2 minuty.
Wlej pomidory z cebulą do słoików z wrzącą marynatą.
Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w garnku z wrzącą wodą (woda powinna sięgać "do ramion" słoików, czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 litra wynosi 5-10 minut od momentu zagotowania wody w garnku).
Po sterylizacji natychmiast zwiń słoiki z obrabianym przedmiotem, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj fińskie pomidory w chłodnym, ciemnym miejscu.