półfabrykaty na zimę
27.12.2022
gęsty dżem śliwkowy w plasterkach bez pestek
1 godz. 0 min.
4 porcje
Śliwka to świetna baza do gęstego dżemu, ponieważ naturalnie zawiera dużo pektyny i nie potrzebuje dodatkowych zagęszczaczy. Co więcej, taki dżem można zrobić na różne sposoby: zarówno jednorodny, jak i bez pestek.
Składniki
- śliwki - 1.2 kg
- cukier - 1 kg
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój śliwkę w kliny, przykryj cukrem i pozostaw na kilka godzin lub na noc.
Doprowadzić do wrzenia i gotować dżem przez około 30-40 minut na małym ogniu, mieszając, aż będzie gęsty.
Dodaj cynamon pod koniec gotowania.
Zwiń gorący dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy