gęsty dżem śliwkowy w plasterkach bez pestek

1 godz. 0 min.
4 porcje
Gęsty dżem śliwkowy w plasterkach bez pestek
istetiana, stock.adobe.com
0

Śliwka to świetna baza do gęstego dżemu, ponieważ naturalnie zawiera dużo pektyny i nie potrzebuje dodatkowych zagęszczaczy. Co więcej, taki dżem można zrobić na różne sposoby: zarówno jednorodny, jak i bez pestek.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój śliwkę w kliny, przykryj cukrem i pozostaw na kilka godzin lub na noc.

Doprowadzić do wrzenia i gotować dżem przez około 30-40 minut na małym ogniu, mieszając, aż będzie gęsty.

Dodaj cynamon pod koniec gotowania.

Zwiń gorący dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy