Uwielbiam zwijać sałatki warzywne na zimę, ponieważ jest to nieograniczona przestrzeń do eksperymentowania. Możesz bezpiecznie łączyć dowolne składniki według własnego gustu, eksperymentować z cięciem i układaniem. Dziś oferuję ten przepis z pomidorami i kalafiorem.
Składniki
- pomidory - 500 g
- kalafior - 500 g
- fasolka szparagowa - 200 g
- marchew - 300 g
- Zieleń - 1 pęczek
- czosnek - 5 ząbki
- koperek - 2 parasolka
- nasiona gorczycy - 1 art.
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- sól - 2 art.
- cukier - 1 art.
- woda - 1 L
- ocet - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj różyczki kalafiora i zieloną fasolkę przez 3-4 minuty we wrzącej wodzie.
Losowo pokrój marchewki i pomidory.
Umieść koperek, czosnek, paprykę, posiekane warzywa i wszystkie warzywa w sterylnych słoikach.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut pod pokrywkami.
Odcedź, ponownie zagotuj, ponownie zalej warzywa i pozostaw na kolejne 10 minut.
Ponownie odcedź, dodaj cukier, sól i ocet, zagotuj, zalej sałatkę i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy