Rzodkiewka nie jest najrzadszym warzywem sezonowym, podobnie jak inne warzywa korzeniowe. Mimo to uzyskuje się z niego doskonałe półfabrykaty, aby zaoszczędzić czas i wysiłek. A także-dla urozmaicenia diety. Mówię Ci, jak to zrobić bez sterylizacji.
Składniki
- rzodkiewka - 500 g
- sól - 1 art.
- cukier - 1 art.
- ocet - 1 art.
- czosnek - 2 ząbki
- Chili - 1 rzecz
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 6 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj słoiki sodą i rozłóż tam liście laurowe, paprykę, czosnek i posiekane chili.
Pokrój rzodkiewkę w kostkę i włóż do słoików.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
Odcedź tę wodę, zagotuj ponownie i zalej rzodkiewkę przez kolejne 15 minut.
Ponownie zagotuj tę wodę, dodaj cukier, sól i ocet, gotuj do rozpuszczenia, wlej rzodkiewkę i zwiń słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy