Bakłażan ma cudowną właściwość wchłaniania smaków i aromatów. W tym celu nazywane są również "fałszywymi grzybami". Przygotuj sałatkę z bakłażana, a przekonasz się, jakie to proste i smaczne! Dzielę się sprawdzonym przepisem.
Składniki
- bakłażany - 1 kg
- papryka - 1 kg
- marchew - 500 g
- cebula - 500 g
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 120 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 CZ. l.
- sól - 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obrać bakłażany, pokroić na małe kawałki i zalać przez 15 minut słoną wodą.
Paprykę, cebulę obrać i pokroić. Zetrzyj marchewki.
Połącz wszystko w dużym rondlu, dodaj sól, przyprawy i olej. Przykryj i odstaw na 30 minut.
Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Ułóż sałatkę w wysterylizowanych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy