Każda gospodyni domowa ma swoje własne sztuczki w robieniu marynat. Chodzi o różnorodne dodatki, które pozwalają za każdym razem uzyskać nowy smak. Dzisiaj chcę podzielić się z wami przepisem na ogórki bez chrzanu-dla tych, którzy nie lubią jego specyficznego smaku.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- woda - 1 L
- ocet - 40 ml
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- sól - 2 art.
- cukier - 3 art.
- czosnek - 1 Głowa
- koperek - 4 parasolka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wcześniej moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Ułóż ogórki, czosnek, koperek i inne dodatki do smaku w czystych słoikach.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw do ostygnięcia pod pokrywką.
Odcedź tę wodę, dodaj do niej sól, cukier i pieprz i ponownie zagotuj.
Dodaj ocet i zalej ogórki marynatą.
Zwiń je na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy