dżem agrestowy z morelą

6 godz. 30 min.
4 banki
Dżem agrestowy z morelą
Mariana, stock.adobe.com
0

Morele nadają zwykłemu dżemowi agrestowemu nieopisany smak i letni aromat. Gęsty przysmak idealnie uzupełni Twoje spokojne śniadania i wieczorne rodzinne przyjęcia herbaciane. Spróbuj tego dżemu z tostami z białego chleba-jest bardzo smaczny!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Agrest posortuj, odetnij ogony, opłucz i zmiksuj blenderem na puree.

W puree dodaj cukier, wymieszaj, zagotuj na średnim ogniu i gotuj, mieszając, przez 10 minut.

Podziel morele na połówki, usuń pestki. Pokrój owoce w plasterki i wyślij do rondla z wrzącym puree. Gotuj obrabiany przedmiot przez 15-20 minut, usuwając piankę. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

Powtórz procedurę gotowania/chłodzenia jeszcze 2 razy.

Pod koniec ostatniego gotowania wlej wrzący dżem do sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Schłodzony dżem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy