Morele nadają zwykłemu dżemowi agrestowemu nieopisany smak i letni aromat. Gęsty przysmak idealnie uzupełni Twoje spokojne śniadania i wieczorne rodzinne przyjęcia herbaciane. Spróbuj tego dżemu z tostami z białego chleba-jest bardzo smaczny!
Przepis na gotowanie krok po kroku
Agrest posortuj, odetnij ogony, opłucz i zmiksuj blenderem na puree.
W puree dodaj cukier, wymieszaj, zagotuj na średnim ogniu i gotuj, mieszając, przez 10 minut.
Podziel morele na połówki, usuń pestki. Pokrój owoce w plasterki i wyślij do rondla z wrzącym puree. Gotuj obrabiany przedmiot przez 15-20 minut, usuwając piankę. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
Powtórz procedurę gotowania/chłodzenia jeszcze 2 razy.
Pod koniec ostatniego gotowania wlej wrzący dżem do sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Schłodzony dżem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.