dżem z dziczyzny gruszkowej

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z gruszki
Nitr, stock.adobe.com
0

Dzika gruszka zwykle nie jest zbyt smaczna, aby jeść ją tak świeżo. Ale doskonale nadaje się do gotowania, a zwłaszcza do wszelkiego rodzaju przygotowań. Mówię Ci, jak ugotować z niego piękny gęsty dżem, który wielokrotnie pomoże zimą.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj gruszki, pokrój w kliny, oparz wrzącą wodą i spłucz zimną wodą. I tak jeszcze dwa razy.

Zagotuj syrop z wody i cukru i włóż tam gruszki. Pozostaw na jeden dzień.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Ostudź i gotuj ponownie przez 10 minut.

Zmiel przedmiot blenderem, dodaj sok z cytryny i gotuj dżem do pożądanej gęstości.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy