półfabrykaty na zimę
03.06.2023
Gruziński śliwkowy tkemali na zimę bez sterylizacji
1 godz. 0 min.
4 porcje
Wolę gotować tkemali od razu w dużych partiach w sezonie świeżych owoców, a następnie po prostu zwijać sos na zimę w słoikach lub butelkach. Dzisiaj podzielę się z wami klasycznym gruzińskim przepisem na śliwki, a jednocześnie powiem Ci, jak obejść się bez sterylizacji.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij śliwki odrobiną wody i gotuj do miękkości.
Przetrzyj owoce przez sito.
Zmiel warzywa, chili i czosnek w blenderze.
Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj tkemali przez kolejne 20 minut.
Zwiń go w czyste, suche słoiki i przechowuj w chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy