Ciekawy przepis dla koneserów niezwykłych pikli. Przygotuj ogórki w soku jabłkowym na zimę, a każdy posiłek z nimi zamieni się w prawdziwe wakacje! Podawaj ogórki jako przystawkę, używaj do kanapek i dodawaj do sałatek.
Składniki
- ogórki - 3 kg
- czosnek - 50 g
- ocet jabłkowy - 2 art.
- nasiona gorczycy - 0,5 łyżeczka
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - 80 g
- sok jabłkowy - 2,7 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść przyprawy i grubo posiekane ząbki czosnku w słoikach.
Ułóż ogórki ciasno, uważając, aby pozostawić mniej pustych przestrzeni w słoiku.
Zalej wrzącym sokiem jabłkowym, przykryj pokrywkami i pozostaw do podgrzania na pół godziny.
Odcedź sok do rondla, dodaj sól i ponownie zagotuj.
Dodaj ocet, wyłącz ogrzewanie i wlej do słoików.
Zwiń ogórki w soku jabłkowym, Odwróć słoiki do góry nogami i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy