Lody kremowe lub czekoladowe już nikogo nie zaskoczą. A co z tak niezwykłą opcją dyni? Wspaniały pikantny przysmak w gorące letnie dni. Jest również bardzo przydatny dla dzieci i dorosłych!
Składniki
- śmietana (od 33%) – 500 ml
- żółtka - 5 sztuk
- brązowy cukier - 125 g
- Dynia - 400 g
- mielony cynamon - 1 szczypta
- mielony imbir - 1 szczypta
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- wanilina - 1 szczypta
- Rum - 30 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Upiec dynię do miękkości i zmielić w blenderze, aż będzie gładka.
Doprowadź śmietanę do wrzenia.
Ubij żółtka z cukrem, aż będą puszyste, dodaj rum i przyprawy.
Powoli i mieszając wlej gorącą śmietanę. Podgrzej mieszaninę na małym ogniu, aż zgęstnieje, około 4 do 6 minut.
Dodaj masę dyniową, wymieszaj wszystko razem, włóż do formy i wyślij do zamrażarki.
W procesie zamrażania mieszaj lody co pół godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy