półfabrykaty na zimę
06.04.2023
dżem - pięć minut śliwek i jabłek bez pestek
1 godz. 0 min.
4 porcje
Ze wszystkich sposobów gotowania dżemu w większości przypadków wybieram pięć minut, jeśli jest wystarczająco dużo czasu. Jest to dość długie ze względu na fakt, że obrabiany przedmiot musi być schłodzony, ale wymaga to minimalnego wysiłku, jabłka i śliwki przechodzą minimalną obróbkę cieplną.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki, obierz jabłka i losowo pokrój owoce. Możesz przejść przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier i odstaw na 3-4 godziny.
Zagotuj dżem, gotuj przez 5 minut i zdejmij z ognia. Niech ostygnie.
Powtórz poprzedni krok jeszcze 1-2 razy.
Gotuj dżem przez 5 minut po raz ostatni i natychmiast zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy