dżem morelowy z agarem agarowym

4 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem morelowy z agarem agarowym
baibaz, stock.adobe.com
0

Miłośnicy gęstych dżemów znają różne sekrety i sposoby ich przygotowania. Jednym z takich sposobów jest agar-agar. A dzisiaj dowiemy się, kiedy, ile i jak go dodać na przykładzie słodkiego dżemu morelowego. Piękny półfabrykat na całą zimę!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż morele na połówki i przykryj cukrem. Pozostaw na 2-3 godziny.

Gotuj je na małym ogniu przez 10-15 minut pod pokrywką, a następnie ubij blenderem.

Rozpuść agar w wodzie iw tym czasie gotuj puree morelowe przez kolejne 20 minut.

Wlej agar-agar, gotuj przez kolejne 5 minut i zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy