Marynować na zimę można nie tylko warzywa czy grzyby. A ta marynowana pigwa jest tego najlepszym dowodem. Co więcej, proponuję zaoszczędzić czas i przygotować go bez sterylizacji. Przepis jest tak prosty, że każdy sobie z tym poradzi.
Składniki
- pigwa - 500 g
- Badian - 1 gwiazdka
- Goździk - 3 Bud
- cukier - 100 g
- mięta (suszone) – 0.5 łyżeczka
- ziele angielskie - 3 groszek
- kwas cytrynowy - 0.25 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej pigwę wrzącą wodą, obierz i pokrój w kliny.
Gotuj w wodzie przez około 10 minut, aż będzie miękka.
Włóż pigwę do czystego słoika.
Zagotuj 150 ml wody z cukrem i przyprawami.
Wlej pigwę, dodaj kwas cytrynowy i zwiń słoik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy