marynowana kapusta instant

2 godz. 30 min.
8 porcji
Kapusta kiszona instant
qwartm, stock.adobe.com
0

Wszyscy wiedzą, że kapusta kiszona gotuje się wystarczająco długo. A co z marynowaną kapustą instant? Przygotuj tę pyszną kapustę w zaledwie 2 godziny! Na kolację lub na przyjście gości, moim zdaniem idealne! Złap ekspresowy przepis.

Składniki

  • kapusta - 1 kg
  • marchew - 1 szt.
  • papryka - 1 szt.
  • czosnek - 6 ząbki
  • woda - 2 L
  • ocet (9%) – 200 ml
  • sól - 4 art.
  • cukier - 1 szklanka
  • mielony czarny pieprz - 1/2 łyżeczka
  • ziele angielskie (Permalink) – 10 szt.
  • liść laurowy - 6 szt.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę. Obierz i zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce do marchwi. Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w cienkie paski. Czosnek obrać i pokroić w cienkie talerze.

W emaliowanym rondlu połącz przygotowane warzywa, dodaj ziele angielskie i mielony pieprz. Dobrze wymieszaj.

Do marynaty na patelni połącz wodę, sól i cukier, zagotuj, dodaj ocet i liść laurowy. Gotuj marynatę przez 3 minuty, zdejmij z ognia i natychmiast zalej przygotowaną kapustą.

Przykryj patelnię z blatem i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Zasadniczo po 2 godzinach można podać marynowaną kapustę!

Wyciśnij trochę kapustę z marynaty i włóż do czystych słoików, Zamknij nylonowymi pokrywkami i wyślij do lodówki. Marynowana zgodnie z tym przepisem kapusta instant jest przechowywana w lodówce do 4 dni.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy