Wszyscy wiedzą, że kapusta kiszona gotuje się wystarczająco długo. A co z marynowaną kapustą instant? Przygotuj tę pyszną kapustę w zaledwie 2 godziny! Na kolację lub na przyjście gości, moim zdaniem idealne! Złap ekspresowy przepis.
Składniki
- kapusta - 1 kg
- marchew - 1 szt.
- papryka - 1 szt.
- czosnek - 6 ząbki
- woda - 2 L
- ocet (9%) – 200 ml
- sól - 4 art.
- cukier - 1 szklanka
- mielony czarny pieprz - 1/2 łyżeczka
- ziele angielskie (Permalink) – 10 szt.
- liść laurowy - 6 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę. Obierz i zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce do marchwi. Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w cienkie paski. Czosnek obrać i pokroić w cienkie talerze.
W emaliowanym rondlu połącz przygotowane warzywa, dodaj ziele angielskie i mielony pieprz. Dobrze wymieszaj.
Do marynaty na patelni połącz wodę, sól i cukier, zagotuj, dodaj ocet i liść laurowy. Gotuj marynatę przez 3 minuty, zdejmij z ognia i natychmiast zalej przygotowaną kapustą.
Przykryj patelnię z blatem i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Zasadniczo po 2 godzinach można podać marynowaną kapustę!
Wyciśnij trochę kapustę z marynaty i włóż do czystych słoików, Zamknij nylonowymi pokrywkami i wyślij do lodówki. Marynowana zgodnie z tym przepisem kapusta instant jest przechowywana w lodówce do 4 dni.