bakłażany warstwami na zimę

45 min
2 porcje
Bakłażan warstwami na zimę
nndanko, stock.adobe.com
0

Ze wszystkich dziesiątek sposobów przygotowania bakłażana na zimę, dziś podzielę się z wami jednym z moich ulubionych. Ułożone w słoiku warstwami, są nie tylko doskonale marynowane i zbierane aromaty, ale także po prostu pięknie wyglądają. W końcu jest tak miło, gdy słoiki są również spektakularne.

Składniki

  • bakłażany - 700 g
  • pomidory - 600 g
  • czosnek - 150 g
  • sól - 3 łyżeczka
  • ocet - 80 ml
  • Olej roślinny - 200 ml
  • cukier - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażana w plasterki, dodaj połowę soli i smaż z obu stron na złoty kolor.

Pokrój również pomidory w plasterki i posiekaj czosnek.

Ułóż wszystko warstwami w sterylnych słoikach.

Rozgrzej olej z pozostałą solą, cukrem i octem.

Doprowadzić do wrzenia, zalać warzywami i zwinąć na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy