Chcesz nauczyć się gotować przezroczyste ucho? Cały sekret polega na tym, że bulion należy przefiltrować. Ważną rolę odgrywa również jakość ryb. Spróbuj zrobić ucho z czerwonej ryby i warzyw. Wynik z pewnością cię zadowoli.
Składniki
- czerwona ryba (filet) – 500 g
- pomidory koktajlowe - 200 g
- ziemniaki - 250 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czarny pieprz - 4 groszek
- liść laurowy - 1 rzecz
- sól - do smaku
- woda - 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz filet z czerwonej ryby, pokrój na średnie kawałki i włóż do rondla.
Dodaj wodę, liście laurowe, czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Obierz ziemniaki i marchewkę, pokrój. Pokrój pomidory na pół.
Obierz cebulę i wykonaj głębokie nacięcia w kształcie krzyża.
Dodaj cebulę do garnka z rybą i gotuj przez 15 minut.
Złów rybę i cebulę, odcedź bulion przez gazę.
W rondelku z bulionem wsyp ziemniaki, pomidory i marchewkę. Gotuj przez 10 minut.
Dodaj łososia, sól i gotuj przez 5 minut. Wyłącz i nalegaj pod przykryciem przez 15 minut.
Wlej ucho do talerzy, dodaj tymianek i koperek.