Z nazwy prawdopodobnie już zgadłeś, że cechą tego przepisu jest szybkość. Rzeczywiście, pięciominutowy dżem gruszkowy to świetny sposób na szybkie przygotowanie pysznego preparatu na zimę. Krótki czas gotowania jest równoważony przez dodanie środka konserwującego.
Składniki
- Gruszka - 2 kg
- cukier - 1 kg
- sok z cytryny - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój gruszki na ćwiartki, obierz nasiona i łodygi.
Zmiel owoce w blenderze lub użyj maszynki do mięsa.
Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i pozostaw na 1-1,5 godziny.
Na małym ogniu zagotuj masę, wlej sok z cytryny i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
Napełnij przygotowane słoiki gorącym dżemem, zwiń i zawiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy