dżem-pięć minut gruszki

15 min
8 porcji
Dżem
New Africa, stock.adobe.com
0

Z nazwy prawdopodobnie już zgadłeś, że cechą tego przepisu jest szybkość. Rzeczywiście, pięciominutowy dżem gruszkowy to świetny sposób na szybkie przygotowanie pysznego preparatu na zimę. Krótki czas gotowania jest równoważony przez dodanie środka konserwującego.

Składniki

  • Gruszka - 2 kg
  • cukier - 1 kg
  • sok z cytryny - 150 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój gruszki na ćwiartki, obierz nasiona i łodygi.

Zmiel owoce w blenderze lub użyj maszynki do mięsa.

Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i pozostaw na 1-1,5 godziny.

Na małym ogniu zagotuj masę, wlej sok z cytryny i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.

Napełnij przygotowane słoiki gorącym dżemem, zwiń i zawiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy