Papryka w półfabrykatach jest po prostu świetna! Jest umiarkowanie słodki, pikantny, pachnący, a ponadto bardzo jasny i piękny. Wszystko, czego tak bardzo brakuje w mroźne zimowe wieczory. Wystarczy otworzyć jeden słoik – a nastrój jest już znacznie lepszy!
Składniki
- papryka - 1.5 kg
- cukier - 0.5 szklanki
- ocet (9%) – 0.5 szklanki
- Olej roślinny - 0.5 szklanki
- sól - 1 art.
- czosnek - 1 Głowa
- liść laurowy - 6 sztuk
- ziele angielskie (groszek) – 9 sztuk
- Goździk - 3 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój soczystą i mięsistą paprykę w różnych kolorach na duże kawałki. Pamiętaj, aby usunąć szypułki i nasiona.
W emaliowanym rondlu połącz olej roślinny, ocet, cukier i sól.
Podgrzej mieszaninę, dodaj resztę przypraw i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Gdy marynata się zagotuje, dodaj do niej obrany czosnek i część pieprzu. Nie musisz układać wszystkiego na raz – wtedy nie ugotuje się równomiernie. Więc podziel go na 2-3 części.
Gotuj paprykę w marynacie przez około 15 minut, przenieś do wysterylizowanego słoika i natychmiast przykryj. Zrób to samo z pozostałymi porcjami.
Rozłóż marynatę z patelni równomiernie na słoikach i zwiń przekąskę.