papryka we własnym soku na zimę

50 min
3 puszki
Papryka we własnym soku na zimę
Irina Dobrochotowa, stock.adobe.com
0

Papryka w półfabrykatach jest po prostu świetna! Jest umiarkowanie słodki, pikantny, pachnący, a ponadto bardzo jasny i piękny. Wszystko, czego tak bardzo brakuje w mroźne zimowe wieczory. Wystarczy otworzyć jeden słoik – a nastrój jest już znacznie lepszy!

Składniki

  • papryka - 1.5 kg
  • cukier - 0.5 szklanki
  • ocet (9%) – 0.5 szklanki
  • Olej roślinny - 0.5 szklanki
  • sól - 1 art.
  • czosnek - 1 Głowa
  • liść laurowy - 6 sztuk
  • ziele angielskie (groszek) – 9 sztuk
  • Goździk - 3 kawałki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój soczystą i mięsistą paprykę w różnych kolorach na duże kawałki. Pamiętaj, aby usunąć szypułki i nasiona.

W emaliowanym rondlu połącz olej roślinny, ocet, cukier i sól.

Podgrzej mieszaninę, dodaj resztę przypraw i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Gdy marynata się zagotuje, dodaj do niej obrany czosnek i część pieprzu. Nie musisz układać wszystkiego na raz – wtedy nie ugotuje się równomiernie. Więc podziel go na 2-3 części.

Gotuj paprykę w marynacie przez około 15 minut, przenieś do wysterylizowanego słoika i natychmiast przykryj. Zrób to samo z pozostałymi porcjami.

Rozłóż marynatę z patelni równomiernie na słoikach i zwiń przekąskę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy