dżem winogronowy

50 min
4 porcje
Dżem winogronowy
Lana_M, stock.adobe.com
0

Dżem winogronowy to wspaniały sposób na zachowanie zbiorów winogron na zimę i cieszenie się ich słodkim smakiem o każdej porze roku. Zwykle dodaję trochę kwasu cytrynowego, aby zachować jasny kolor i kwaskowatość. Ale to nie jest konieczne

Składniki

  • Winogrona - 1 kg
  • cukier - 800 g
  • woda - 1 szklanka
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj syrop z wody i cukru. Gotuj przez 5 minut.

Włóż jagody winogronowe do syropu i ponownie zagotuj.

Gotuj dżem przez 20-30 minut na małym ogniu, a na koniec dodaj kwas cytrynowy.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy