Adjika ze śliwek na zimę

1 godz. 30 min.
2 porcje
Adżika ze śliwek na zimę
Victoria Kondysenko, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz wszelkiego rodzaju sosy, zanotuj ten przepis. Adjika ze śliwek jest słodko-kwaśna, umiarkowanie pikantna, z lekką nutą owocową. Dobra zimą do dań mięsnych i rybnych. Wybierz kwaśne odmiany śliwek, aby sos nie był zbyt słodki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, usuń pestki, następnie posyp cukrem i dodaj sól. Na średnim ogniu gotuj obrabiany przedmiot przez 5 minut po ugotowaniu, aby śliwki wypuściły sok.

Bez zdejmowania z ognia dodaj koncentrat pomidorowy, a po kilku minutach drobno posiekaną paprykę i chili. Gotuj przez kolejne 10-15 minut, mieszając.

Dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i zdejmij obrabiany przedmiot z ognia. W razie potrzeby wprowadź przyprawy i zioła.

Za pomocą blendera ubij Adjikę, aż będzie gładka, ponownie podpal i zagotuj.

Wlej wrzącą adżikę ze śliwek do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń i pozostaw w pozycji do góry nogami, aż całkowicie ostygnie.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy