Jeśli lubisz wszelkiego rodzaju sosy, zanotuj ten przepis. Adjika ze śliwek jest słodko-kwaśna, umiarkowanie pikantna, z lekką nutą owocową. Dobra zimą do dań mięsnych i rybnych. Wybierz kwaśne odmiany śliwek, aby sos nie był zbyt słodki.
Składniki
- śliwki - 1,5 kg
- papryka - 2 szt.
- Chili - 1 szt.
- czosnek - 3 głowice
- Pasta pomidorowa - 2 art.
- chmiel-suneli - 1 art.
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
- Zieleń - opcjonalnie
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, usuń pestki, następnie posyp cukrem i dodaj sól. Na średnim ogniu gotuj obrabiany przedmiot przez 5 minut po ugotowaniu, aby śliwki wypuściły sok.
Bez zdejmowania z ognia dodaj koncentrat pomidorowy, a po kilku minutach drobno posiekaną paprykę i chili. Gotuj przez kolejne 10-15 minut, mieszając.
Dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i zdejmij obrabiany przedmiot z ognia. W razie potrzeby wprowadź przyprawy i zioła.
Za pomocą blendera ubij Adjikę, aż będzie gładka, ponownie podpal i zagotuj.
Wlej wrzącą adżikę ze śliwek do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń i pozostaw w pozycji do góry nogami, aż całkowicie ostygnie.