Latem zielenie są sprzedawane za grosze, a dla wielu rośnie w kraju. Radzę poświęcić chwilę i przygotować sos z pietruszki na zimę. Zielona przyprawa doskonale uzupełnia makaron, dania z ziemniaków, mięsa i ryb.
Składniki
- pietruszka - 300 g
- czosnek - 4 ząbki
- oliwa z oliwek - 200 ml
- ocet - 100 ml
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pietruszkę opłucz, posiekaj i umieść w misce blendera.
Dodaj obrane ząbki czosnku, sól i mieszankę papryki w moździerzu.
Wlej połowę oleju i zmiel do uzyskania gładkości.
Dodaj ocet, pozostały olej i dobrze wymieszaj.
Rozłóż sos w czystych, suchych słoikach, szczelnie zamknij pokrywkami i przechowuj w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy