dżem-pięć minut truskawek bez sterylizacji

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem
beats_, stock.adobe.com
0

Gotowanie w pięciominutowej technologii najlepiej nadaje się do delikatnych jagód, takich jak truskawki. Jeśli gotujesz go zbyt długo, po prostu się rozpada, traci kolor i korzyści. W tym samym przypadku nic takiego się nie dzieje.

Składniki

  • truskawka - 1 kg
  • cukier - 800 g
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oderwij kucyki z truskawek, opłucz, osusz i przykryj cukrem.

Pozostaw na noc, a następnie zagotuj i gotuj przez 5 minut.

Niech dżem ostygnie, ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut. I jeszcze raz.

Dodaj kwas cytrynowy, zwiń dżem do słoików umytych sodą i poparzonych wrzącą wodą i przechowuj w chłodnym miejscu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy