Dżem z cierni to świetny zbiór na zimę. Delikatny, umiarkowanie słodki, z lekkim cierpkim posmakiem, nadaje się jako nadzienie do słodkich wypieków lub po prostu na wieczorne spotkania przy filiżance herbaty. Do naleśników, naleśników, serników lub twarogu-idealny!
Składniki
- turn - 1 kg
- cukier - 750 g
- woda - 0,5 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cierń posortuj, opłucz, Usuń szypułki.
Przygotowane owoce włożyć do miski, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 20-30 minut do miękkości.
Przetrzyj owoce przez sito - w ten sposób usuniesz skórkę i pestki.
W puree z tarniny dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 40-60 minut. Dostosuj konsystencję dżemu za pomocą gotowania: im grubszy dżem chcesz uzyskać, tym dłużej musisz gotować masę.
Wlej gorący dżem z tarniny do wcześniej wysterylizowanych słoików, przekręć i umieść w chłodnym, ciemnym miejscu.