Powidło z tarniny

19 godz. 0 min.
2 porcje
Dżem z tarniny
superfood, stock.adobe.com
0

Dżem z cierni to świetny zbiór na zimę. Delikatny, umiarkowanie słodki, z lekkim cierpkim posmakiem, nadaje się jako nadzienie do słodkich wypieków lub po prostu na wieczorne spotkania przy filiżance herbaty. Do naleśników, naleśników, serników lub twarogu-idealny!

Składniki

  • turn - 1 kg
  • cukier - 750 g
  • woda - 0,5 szklanki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cierń posortuj, opłucz, Usuń szypułki.

Przygotowane owoce włożyć do miski, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 20-30 minut do miękkości.

Przetrzyj owoce przez sito - w ten sposób usuniesz skórkę i pestki.

W puree z tarniny dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 40-60 minut. Dostosuj konsystencję dżemu za pomocą gotowania: im grubszy dżem chcesz uzyskać, tym dłużej musisz gotować masę.

Wlej gorący dżem z tarniny do wcześniej wysterylizowanych słoików, przekręć i umieść w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy