Ciekawą odmianą tradycyjnego sosu śliwkowego jest sos na bazie żółtych pomidorów. Lepiej też wziąć żółtą śliwkę, aby uzyskać bardziej jednolity kolor. Wynik jest nieco nietypowy, ale jednocześnie niesamowicie smaczny.
Składniki
- żółte pomidory - 1.5 kg
- śliwki (żółty) – 1 kg
- sól - 1 art.
- cukier - 4 art.
- ocet - 3 art.
- czosnek - 6 ząbki
- Chili - 1 rzecz
- ziele angielskie - 3 kawałki
- Goździk - 3 Bud
- włoskie zioła - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki i przepuść je z pomidorami, papryką i czosnkiem przez maszynę do mięsa.
Dodaj sól, cukier i przyprawy i gotuj sos przez 30 minut po ugotowaniu.
Pozwól sosowi ostygnąć przez kilka godzin, przetrzyj przez sito i ponownie zagotuj.
Gotuj przez kolejną godzinę, wlej ocet i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy