Niemcy dużo wiedzą o piklach. Ile kosztuje ich popularna kiszona kapusta! Kontynuując ten temat, proponuję świetny przepis na marynowane ogórki w języku niemieckim. Są przygotowywane ze sterylizacją, choć trochę nie tak, jak jesteśmy przyzwyczajeni.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- czosnek - półgłówki
- koperek - 3 parasol
- liście porzeczki - 4 kawałki
- liść laurowy - 2 kawałki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
- ocet - 100 ml
- cukier - 60 g
- Sol - 60 g
- woda - 1,8 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść parasole kopru włoskiego, liście porzeczki, przyprawy i grubo posiekane ząbki czosnku w słoikach.
Mocno ubij ogórki, starając się pozostawić mniej pustych przestrzeni w słoikach.
Dodaj cukier i sól.
Wlej ocet, ciepłą wodę i sterylizuj przez 15 minut.
Ostrożnie wyjmij słoiki z wanny do sterylizacji i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy