adjika z suszonymi śliwkami i pomidorami na zimę

2 godz. 0 min.
8 porcji
Adżika z suszonymi śliwkami i pomidorami na zimę
Marina Dolbus, stock.adobe.com
0

Dobrym sposobem na urozmaicenie klasycznej Adjiki pomidorami jest dodanie tam suszonych śliwek. Nadaje kęsowi pikantność i zupełnie nowe nuty smakowe. Doskonały dodatek do dań mięsnych i po prostu pełnowartościowa samodzielna przekąska.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.

Wyślij tam marchewkę, paprykę, chili, śliwkę i suszone śliwki.

W razie potrzeby dodaj sól, cukier, masło i przyprawy.

Gotuj Adjikę przez godzinę na małym ogniu.

Dodaj zmiażdżony czosnek, gotuj przez kolejne 20 minut, wlej ocet, gotuj przez kolejne 7 minut i zwiń adjika w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy