półfabrykaty na zimę
22.12.2022
adjika z suszonymi śliwkami i pomidorami na zimę
2 godz. 0 min.
8 porcji
Dobrym sposobem na urozmaicenie klasycznej Adjiki pomidorami jest dodanie tam suszonych śliwek. Nadaje kęsowi pikantność i zupełnie nowe nuty smakowe. Doskonały dodatek do dań mięsnych i po prostu pełnowartościowa samodzielna przekąska.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- papryka - 1 kg
- Chili - 2 kawałki
- marchew - 1 kg
- śliwki - 1 kg
- suszone śliwki - 200 g
- czosnek - 1 Głowa
- sól - 1.5 art.
- cukier - 2 szklanki
- Olej roślinny - 1 szklanka
- ocet jabłkowy - 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.
Wyślij tam marchewkę, paprykę, chili, śliwkę i suszone śliwki.
W razie potrzeby dodaj sól, cukier, masło i przyprawy.
Gotuj Adjikę przez godzinę na małym ogniu.
Dodaj zmiażdżony czosnek, gotuj przez kolejne 20 minut, wlej ocet, gotuj przez kolejne 7 minut i zwiń adjika w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy