Uwielbiam gotować na zimę, a jednym z moich ulubionych preparatów jest dżem z soczystych i aromatycznych gruszek z borówkami. Dzisiaj chcę podzielić się przepisem, który za każdym razem robię doskonale! Bardzo wygodne, ponieważ bez dodatkowej sterylizacji.
Składniki
- Gruszka - 1 kg
- borówka brusznica - 600 g
- cukier - 1 kg
- Goździk - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki obierz i pokrój. Przykryj połową cukru.
Drugą połową cukru przykryj borówki brusznicy i pozostaw wszystko na noc.
Doprowadź Borówki do wrzenia, gotuj przez 5-7 minut i dodaj gruszkę.
Ponownie zagotuj i dodaj goździki.
Gotuj dżem przez kolejne pół godziny na małym ogniu.
Zwiń go w puszki poparzone wrzącą wodą lub parą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy