dżem gruszkowy z borówkami bez sterylizacji

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem gruszkowy z borówkami bez sterylizacji
vaclavkrizek, stock.adobe.com
0

Uwielbiam gotować na zimę, a jednym z moich ulubionych preparatów jest dżem z soczystych i aromatycznych gruszek z borówkami. Dzisiaj chcę podzielić się przepisem, który za każdym razem robię doskonale! Bardzo wygodne, ponieważ bez dodatkowej sterylizacji.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki obierz i pokrój. Przykryj połową cukru.

Drugą połową cukru przykryj borówki brusznicy i pozostaw wszystko na noc.

Doprowadź Borówki do wrzenia, gotuj przez 5-7 minut i dodaj gruszkę.

Ponownie zagotuj i dodaj goździki.

Gotuj dżem przez kolejne pół godziny na małym ogniu.

Zwiń go w puszki poparzone wrzącą wodą lub parą.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy