adjika z cukinii z pomidorami i papryką na zimę

1 godz. 20 min.
2 puszki po 300 ml
Adżika z cukinii z pomidorami i papryką na zimę
s1208tan, stock.adobe.com
0

Adjika z cukinii to dość budżetowa wersja tego rodzaju sosów. Pikantna, umiarkowanie pikantna, apetyczna adżika z cukinii z pomidorami i papryką w zimie będzie przyjemnym dodatkiem do dań mięsnych, przystawek i drobiu. Dzielę się sprawdzonym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomidory opłucz, Usuń twarde rdzenie, pokrój losowo. Cukinię obrać ze skóry, paprykę z nasion i łodyg i pokroić na kawałki.

Przepuść przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.

Umieść masę warzywną w garnku do gotowania i zagotuj na średnim ogniu, a następnie gotuj przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj sól, oba rodzaje pieprzu, mielony czosnek, olej roślinny i ocet. Dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut na małym ogniu.

Wlej gorącą Adjikę do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zwiń do góry nogami, zawiń i ostudź. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy