adjika z cukinii z pomidorami i papryką na zimę
Adjika z cukinii to dość budżetowa wersja tego rodzaju sosów. Pikantna, umiarkowanie pikantna, apetyczna adżika z cukinii z pomidorami i papryką w zimie będzie przyjemnym dodatkiem do dań mięsnych, przystawek i drobiu. Dzielę się sprawdzonym przepisem.
Składniki
- cukinia (obrane) – 400 g
- pomidory - 300 g
- papryka - 2 szt.
- czosnek - 6 ząbki
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet (9%) – 2 art.
- sól - 1 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 0,5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz, Usuń twarde rdzenie, pokrój losowo. Cukinię obrać ze skóry, paprykę z nasion i łodyg i pokroić na kawałki.
Przepuść przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.
Umieść masę warzywną w garnku do gotowania i zagotuj na średnim ogniu, a następnie gotuj przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj sól, oba rodzaje pieprzu, mielony czosnek, olej roślinny i ocet. Dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut na małym ogniu.
Wlej gorącą Adjikę do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zwiń do góry nogami, zawiń i ostudź. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.