Aromatyczna przekąska urozmaici zimowe menu. Paprykę gotować w oleju z czosnkiem można na różne sposoby: piec, smażyć i gotować w marynacie. Lubię używać pierwszej metody, opowiem ci o tym dzisiaj.
Składniki
- papryka - 3 kg
- czosnek - 50 g
- ocet jabłkowy - 100 ml
- Olej roślinny - 250 ml
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- sól - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudź warzywa, a następnie ostrożnie zdejmij skórkę, oddziel miąższ od nasion i łodyg.
Umieść przyprawy i miąższ papryki w słoikach.
Połącz olej, sól i drobno posiekany czosnek.
Równomiernie rozprowadź aromatyczny płyn w słoikach.
Wysterylizuj obrabiany przedmiot przez 10 minut.
Dodaj trochę octu do każdego słoika, zwiń i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy