Zupa kukurydziana z warzywami i mięsem jest dobra zarówno pod względem koloru, jak i smaku. Jest bardzo sycący i różni się nieco od klasycznych przepisów. Faktem jest, że niektóre składniki pozostają drobno posiekane, a nie zmiażdżone, aż będą gładkie.
Składniki
- mleko - 200 ml
- filet z kurczaka - 400 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Zieleń - 0.5 pęczek
- szczypiorek - 0.5 pęczek
- papryka - 1 rzecz
- kukurydza - 400 g
- oliwa z oliwek - 50 ml
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj filety do miękkości, wyjmij z bulionu i pokrój.
Drobno posiekaj cebulę, marchewkę i paprykę i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj tam kukurydzę i smaż jeszcze przez kilka minut.
Odłóż jedną trzecią warzyw na bok, a resztę zalej bulionem. Gotuj przez 5-7 minut.
Zmiel zupę blenderem, wlej mleko do pożądanej konsystencji i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku.
Dodaj kawałki kurczaka, pozostałe warzywa i posiekane warzywa. Zdejmij zupę z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy