Kiedy zimą chcesz sezonowych letnich owoców, miło jest otworzyć słoik pachnącego półfabrykatu! Delikatne i słodkie brzoskwinie w puszkach można podawać jako niezależny deser lub dodawać do wypieków i innych deserów.
Składniki
- brzoskwinie - 40 szt.
- woda - 2 L
- cukier - 400 g
- kwas cytrynowy - 3/4 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Brzoskwinie opłucz, pokrój na połówki, usuń pestki.
Napełnij wstępnie wysterylizowane litrowe słoiki połówkami brzoskwiń.
Zagotuj wodę i zalej owoce w słoikach szyjką wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 15 minut.
Następnie wlej wodę ze słoików do rondla i zagotuj. Dodaj cukier i ponownie zagotuj.
Dodaj trochę kwasu cytrynowego do słoików z brzoskwiniami.
Wlej brzoskwinie do słoików wrzącym syropem cukrowym. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Schłodzone brzoskwinie w puszkach można przechowywać zarówno w chłodnym miejscu, jak iw temperaturze pokojowej.