Dżemy i dżemy są dobre, ale nadal musisz przygotować syrop z czarnej porzeczki na zimę. Aby to zrobić, potrzebujesz świeżych i najbardziej dojrzałych jagód, a także patelni ze stali nierdzewnej. Dusić i nie pozostawiać długo bez nadzoru.
Składniki
- czarna porzeczka - 2 kg
- cukier - 1,5 kg
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz czarne porzeczki z suchych ogonów i dokładnie spłucz.
Zmiel jagody w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
Dodaj wodę i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Przecedzić przez podwójną warstwę gazy lub przetrzeć przez sito.
Wymieszaj powstały płyn z cukrem i gotuj przez 20 minut.
Wlej syrop do czystych, suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy