przezroczysty dżem z rajskich jabłek z kucykami
Dżem z rajskich jabłek jest jednym z najbardziej niezwykłych i oryginalnych. Małe jabłka z ogonami wyglądają spektakularnie zarówno w misce z dżemem, jak i jako dekoracja deserów. Okazuje się, że opcja koktajlowa. Pamiętaj, aby przygotować tę ciekawą ucztę!
Składniki
- jabłka (rajskie) – 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 150 ml
- przyprawy i przyprawy (goździki, cynamon, wanilia, anyż) – opcjonalnie
Przepis na gotowanie krok po kroku
Radzę wybrać najmniejsze jabłka do tego dżemu. Opłucz więc owoce, pozostawiając ogony (aby dżem wyglądał bardziej oryginalnie). Aby jabłka nie pękły podczas gotowania i zachowały swój kształt, nakłuj każde jabłko w kilku miejscach wykałaczką.
Umieść jabłka w garnku do gotowania i przykryj połową cukru. Pozostaw obrabiany przedmiot na kilka godzin (najlepiej na noc) w temperaturze pokojowej, aby utworzyć sok.
Na patelni połącz wodę i pozostały cukier. Podgrzej syrop, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Wlej jabłka gorącym syropem. Jeśli robisz dżem z przyprawami, nadszedł czas, aby je dodać. Możesz użyć zarówno mielonych przypraw, jak i całych w strąkach, pąkach, paluszkach itp.
Umieść obrabiany przedmiot w ogniu, zagotuj i na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 40 minut.
Zapakuj gorący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Schłodzony przysmak przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.