Zafunduj sobie wyśmienitą ucztę! Zrób Królewski dżem agrestowy. Najlepiej nadają się do tego niedojrzałe jagody. Proces jest długi i trudny, ale w końcu twoje wysiłki zostaną odpowiednio nagrodzone.
Składniki
- agrest - 2 kg
- liście wiśni - 100 g
- strąk wanilii - 1 rzecz
- cukier - 1,5 kg
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- wódka - 50 ml
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść agrest z suchych ogonów i zalej zimną wodą przez 4 godziny.
Zalej liście wiśni wodą, gotuj przez 5 minut i ostudź do temperatury pokojowej.
Pokrój wanilię na pół, wybierz nasiona i wymieszaj z cukrem.
Odcedź bulion, dodaj aromatyczny cukier i gotuj na małym ogniu przez 1 minutę.
Zdejmij patelnię z ognia, lekko ostudź i dodaj wódkę.
Dodaj jagody agrestu, przykryj i odstaw na 20 minut.
Umieść garnek na średnim ogniu i gotuj przez 10 minut.
Dodaj kwas cytrynowy, gotuj przez 3 minuty i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy