Domowa Adjika jest świetna, ponieważ można ją przygotować z szerokiej gamy składników, nie tylko papryki czy pomidorów. Na przykład ten przepis na śliwki nie pozostawi nikogo obojętnym. Pyszne i aromatyczne!
Składniki
- śliwki (śliwka) – 1 kg
- czosnek - 2 głowice
- Chili - 3 kawałki
- papryka - 1 kg
- Pasta pomidorowa - 500 ml
- cukier - 1 szkło
- sól - 2 art.
- ocet - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki z cierni.
Zmiel w blenderze lub przez maszynkę do mięsa tarninę, obie papryki i czosnek.
Dodaj pomidora, cukier i sól i gotuj wszystko razem przez około godzinę na małym ogniu.
Wlej ocet, wymieszaj Adjikę i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy