dżem morelowy

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem morelowy
svetlana_cherruty, stock.adobe.com
0

Tak się złożyło, że moja rodzina lubi dżem morelowy bardziej niż jakiekolwiek jagody. Dlatego próbowałem już wielu różnych przepisów. A dzisiaj podzielę się z wami jednym z najprostszych, ale bardzo smacznych.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj pektynę i 50 g cukru.

Usuń pestki z moreli, napełnij je resztą cukru i wlej wodę.

Doprowadź morele do wrzenia i gotuj przez 15 minut.

Zdejmij z ognia, zmiel wszystko blenderem i gotuj przez kolejne 20 minut.

Dodaj pektynę, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.

Zwiń dżem w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy