Zamykanie pieczarek na zimę nie jest trudne. Istnieje wiele opcji gotowania, ale proponuję najszybszy i najsmaczniejszy, a mianowicie kawior grzybowy. Na każde wakacje przygotujesz delikatną i smaczną przekąskę.
Składniki
- pieczarki - 2 kg
- marchew - 400 Gr
- pomidory - 1 kg
- cebula - 400 gr
- Olej roślinny - 1 szklanka
- liść laurowy - 5 sztuk
- Mieszanka groszku pieprzowego - 10 sztuk
- ocet (9%) – 1 art. l
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wszystkie składniki należy wcześniej przygotować. Pomidory, marchew, cebula i pieczarki dobrze umyć i obrać.
Włóż pieczarki do gotowania w osolonej wodzie przez 15 minut. W tym czasie zetrzyj marchewki na drobnej tarce i drobno posiekaj cebulę.
Rozgrzej patelnię i dodaj tam trzecią część oleju. Wlać marchewki i cebulę i smażyć przez około 15 minut na średnim ogniu, ciągle mieszając.
Przepuść gotowe pieczarki przez małą maszynkę do mięsa. Zrób to samo z pomidorami.
Do dużego rondla Przenieś wszystkie składniki, dodaj resztę oleju, soli i przypraw. Gotuj kawior przez 90 minut na średnim ogniu.
5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet, wymieszaj i wlej do wysterylizowanych słoików. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.