Smaczna i zdrowa konserwacja jest szczególnie ważna dla tych, którzy mają małe dzieci. Puree ze śliwek przygotowuje się bez cukru, więc owoce powinny być słodkie. Aby przedmiot był lepiej przechowywany, dodaje się kwas cytrynowy. Można go zastąpić sokiem z cytryny lub limonki.
Składniki
- śliwki - 3 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki przekrój na pół i obierz.
Ułóż owoce w garnku z grubym dnem, dodaj wodę i gotuj przez 20 minut.
Miękkie śliwki wrzuć do durszlaka i przetrzyj przez sito.
Powstałe puree wymieszaj z kwasem cytrynowym i gotuj przez 5-7 minut.
Rozłóż w czystych, suchych słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy