W mojej rodzinie kompot jabłkowo - malinowy jest ulubionym wśród takich preparatów. Ten niezwykle aromatyczny napój jest doskonale przechowywany przez całą zimę, a im dłużej stoi, tym staje się bogatszy i smaczniejszy. Używamy zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Posortuj maliny i spłucz pod bieżącą wodą.
Wcześniej zagotuj wodę.
Połóż jabłka i maliny na dnie przygotowanych słoików, wlej wymaganą ilość cukru. Zalej obrabiany przedmiot wrzącą wodą do góry słoika, przykryj pokrywkami i pozostaw na 10 minut do zaparzenia.
Następnie wlej płyn ze słoików do garnka do gotowania, zagotuj na średnim ogniu, włóż wrzący płyn z powrotem do słoików z malinami i jabłkami. Zwinąć, odwrócić do góry nogami, owinąć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gotowy schłodzony kompot malinowy z jabłkami przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.