kompot jabłkowo-malinowy na zimę

30 min
1 porcja
Kompot z jabłek i malin na zimę
twomeerkats, stock.adobe.com
0

W mojej rodzinie kompot jabłkowo - malinowy jest ulubionym wśród takich preparatów. Ten niezwykle aromatyczny napój jest doskonale przechowywany przez całą zimę, a im dłużej stoi, tym staje się bogatszy i smaczniejszy. Używamy zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Posortuj maliny i spłucz pod bieżącą wodą.

Wcześniej zagotuj wodę.

Połóż jabłka i maliny na dnie przygotowanych słoików, wlej wymaganą ilość cukru. Zalej obrabiany przedmiot wrzącą wodą do góry słoika, przykryj pokrywkami i pozostaw na 10 minut do zaparzenia.

Następnie wlej płyn ze słoików do garnka do gotowania, zagotuj na średnim ogniu, włóż wrzący płyn z powrotem do słoików z malinami i jabłkami. Zwinąć, odwrócić do góry nogami, owinąć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gotowy schłodzony kompot malinowy z jabłkami przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy