Figi mają szczególny słodkawy smak i jędrny miąższ, które nadają dżemowi szczególny smak i konsystencję. Zwykle dodaję trochę soku z cytryny i cynamonu do zielonych fig, aby uzyskać jaśniejszy smak. Ten dżem jest świetny do herbaty.
Składniki
- figi (zielony) – 1 kg
- woda - 300 ml
- cukier - 1 kg
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odetnij ogony z fig i dokładnie je opłucz.
Zagotuj wodę z cukrem, gotuj przez 5 minut i napełnij figi syropem. Niech ostygnie.
Zagotuj dżem i gotuj przez 15 minut. Ponownie ostudź.
Ponownie zagotuj, dodaj cynamon i sok z cytryny i gotuj przez kolejne 15 minut.
Zwiń dżem w sterylne słoiki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy