kawior z cukinii na zimę przez maszynę do mięsa
Zróbmy pyszny kawior z cukinii w puszkach. Uwielbiam ten przepis za prostotę - bez długiego krojenia, bez smażenia i bez sterylizacji. W takim przypadku kawior jest przechowywany wystarczająco długo. Produkty są dostępne, a spędzonego czasu jest niewiele.
Składniki
- cukinia - 1,5 kg
- papryka - 3 szt.
- czosnek - 6 ząbki
- Olej roślinny - 125 ml
- ocet (9%) – 4 art.
- pasta pomidorowa - 200 g
- sól - 1 art.
- cukier - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cukinię i nasiona, pokrój losowo. Obierz paprykę z łodyg, usuń nasiona, pokrój na duże kawałki.
Przepuść przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.
Sól masę warzywną, dodaj cukier, koncentrat pomidorowy, olej roślinny i posiekany czosnek. Dobrze wymieszaj.
Umieść przedmiot na ogniu, zagotuj i na średnim ogniu pod pokrywką, od czasu do czasu mieszając, gotuj przez 30 minut.
Wprowadź ocet i gotuj przez kolejne 5-10 minut.
Wlej gorący kawior z cukinii do przygotowanych sterylnych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przenieś obrabiany przedmiot w chłodne, ciemne miejsce.