Jeśli lubisz kiszoną kapustę, ale nie chcesz ciągle tracić czasu na jej gotowanie-zamknij ją w słoikach! Zgodnie z tym przepisem na pewno okaże się soczysty, chrupiący i bardzo apetyczny. Proces ten potrwa kilka dni, ale podstawowe przygotowanie zajmie nie więcej niż pół godziny.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj kapustę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Umieść warzywa w dużym rondlu lub głębokiej misce, dodaj sól i cukier, a następnie dobrze rozgnieć rękami.
Ubij kapustę do słoików, przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej.
Dwa razy dziennie przekłuwaj warzywa drewnianym szpikulcem. Podczas fermentacji w środku powstają gazy i muszą wydostać się na powierzchnię.
Po 2-3 dniach gazy przestaną się uwalniać, a solanka opadnie. Następnie wlej trochę wódki na wierzch, zamknij słoiki i umieść w zimnym miejscu.